0

ATT GÖRA FÖRKULTUR

En förkultur är ett enkelt sätt att öka antalet aktiva jästceller du ska tillsätta i din vört.

UTRUSTNING SOM BEHÖVS:

HUR STOR FÖRKULTUR BEHÖVER JAG?

Det som avgör hur stor förkultur du behöver är:

  • Vörtstyrkan (OG) på din vört
  • Volymen på din vört
  • Temperaturen du ska jäsa i
  • Jäststammen

EXEMPEL PÅ MÄNGD FÖRKULTUR TILL 20 LITER VÖRT:

Ale - OG 1.050 | Jästemperatur 18-20 °C | 1-1.5 liter förkultur

Ale - OG 1.070 | Jästemperatur 18-20 °C | 2-3 liters förkultur

Lager - OG 1.050 | Jästemperatur 10-12 °C | 3-4 liter förkultur

Lager - OG 1.070 | Jästemperatur 10-12 °C | 5+ liter förkultur

Du kan behöva att gradvis stega upp din förkultur om du har en äldre jäst eller inte har tillräckligt stor e-kolv. Med att stega upp menas att du gör en förkultur som får stå tills den har jäst ut helt och sedan häller av vätskan/ölet ovanpå jästen/jästslurryn. Efter det häller du på ny vört och låter även det jäsa ut. 

Andra alternativ är att använda magnetomrörare för att öka antalet jästceller eller så har du fler jästpaket till förkulturen.

INSTRUKTION TILL FÖRKULTUR FÖR ÖLJÄST

  1. Väg upp 100 g maltextrakt och 2 krm jästnäring per liter vatten.
  2. Koka upp vattnet i en kastrull och vispa sedan ner maltextraktet och jästnäringen.
  3. Låt koka några minuter.
  4. Kyl kastrullen i ett vattenbad tills vörten har en temperatur av 20-25 °C.
  5. Häll vörten i din rengjorda och desinficerade e-kolv.
  6. Tillsätt jästen.
  7. Sätt i den rengjorda och desinficerade silikonproppen samt jäsröret.
  8. Syresätt vörten genom att snurra på e-kolven eller ställ den direkt på magnetomröraren om du har en sådan.
  9. Ställ e-kolven på en plats med jämn temperatur utan direkt solljus.
  10. Snurra e-kolven då och då under första dygnet för att syresätta vörten och ta bort koldioxiden. Ta bort jäsröret när du gör detta.
  11. När jästen ligger på botten och vätskan över den har klarnat så är förkulturen färdig.
  12. Förkulturen kan ställas i kylen ett dygn så all jäst hinner sjunka till botten ifall du vill dekantera den och slippa hälla i all vätska i din vört.

 

INSTRUKTION TILL FÖRKULTUR FÖR LAKTOBACILLER

  1. Väg upp 100 g maltextrakt till 900 ml vatten.
  2. Koka upp vattnet i en kastrull och vispa sedan ner maltextraktet
  3. Kyl kastrullen i ett vattenbad tills vörten har en temperatur av 20-25 °C.
  4. Tillsätt 100 ml pastöriserad äppeljuice, 1.5 – 2 g Kalciumkarbonat (CaCO3) samt ½ tsk jästnäring.
  5. Kalciumkarbonat kommer inte att lösa upp sig i vörten så försök inte vispa ner den.
  6. Häll vörten i din rengjorda och desinficerade e-kolv.
  7. Tillsätt Laktobacillerna
  8. Sätt i den rengjorda och desinficerade silikonproppen samt jäsröret.
  9. Ställ e-kolven mörkt i rumstemperatur.
  10. Laktobaciller ska inte ha tillgång till syre så en magnetomrörare är, i detta fall, inte nödvändigt.
  11. När du ser att den översta delen av vörten börjar klarna så är förkulturen klar, detta brukar ta runt 24 - 48 timmar.
  12. Kalciumkarbonaten kommer lägga sig på botten, häll av vätskan till din vört och låta Kalciumkarbonaten stanna kvar i e-kolven.
  13. Kallkrascha inte!