ÖLBRYGGNING MED BIAB
VATTEN
När du brygger med BIAB-metoden häller du i allt vatten på en gång. Räkna med en vattenmängd på 5 liter vatten per kg malt +dead space (utrymmet mellan botten på grytan och silplåten, distansgallret).
Värm vattnet ca 5°C högre än den temperat receptet säger att du ska mäska i då vattnet kommer kylas ner då du har i malten.
MÄSKNING
- Trä BIAB-påsen i mäskkärlet så ytterkanterna av påsen hamnar över mäskkärlets kanter.
- Häll sakta i den krossade malten och rör om noggrant så det inte bildas klumpar.
- När all malt är i och konsistensen är som lös gröt mäter du temperaturen igen. Din utrustning, omgivande temperaturen samt temperaturen på malten påverkar nerkylningen av vattnet. Värm på lätt under omrörning om så behövs. Tänk på att temperaturen kan stiga lite efter avstängning.
- När du nått rätt temperatur lägger du på locket och mäskar den tid ditt recept säger (vanligtvis 60 minuter). Rör om några gånger under mäskningen och kontrollera att temperaturen håller sig stabil.
- När mäskningen är klar knyter du ihop BIAB-påsen och lyfter upp den ur ditt mäskkärl. Enklast är att du har ett ugnsgaller eller liknande att lägga på toppen av grytan du skall koka i (kan vara samma du mäskat i). Placera BIAB-påsen där och låt rinna av ner i grytan.
KOKNING
Nu är det dags att värma vörten till kok. Detta gör du enklast med locket på samtidigt som du håller koll att det inte kokar över. När koket är igång tar du bort locket. Ditt recept anger hur länge koket ska pågå. Under koket ska humlen tillsättas under olika tider enligt recept.
KYLNING
När koket är klart ska vörten kylas ner så fort som möjligt. Detta gör man enklast med: