0

BERNELID KÄLLARBRYGGERI - RECENSION AV PLAATO


Källarbryggeriet blev i början av april utvald av Maltmagnus att testa @Plaato.io digitala jäsrör som finns i maltmagnus.se sortiment.

För er som inte orkar gå igenom hela utvärderingen av jäsröret så kommer först en sammanfattning av vad jag anser hamnar på plus- respektive minussidan.

(+):

 • Plaatos användarmanual. Fantastiskt lätt att
 • komma igång (Apple-klass).
 • Lätt att rengöra.
 • Snygg, informativ och lätthanterlig smartphone app.
 • Stabil wifi-uppkoppling.
 • Användbart och roligt att kunna följa vart man är i jäsprocessen oavsett vart man befinner sig.
 • Smidigt jmf. med andra alternativ där man måste ha sensorn flytande i ölet.
(-):
 • Det medföljer ingen 5V AC-adapter.
 • Temperaturen mäts i omgivning och inte i ölet.
 • Många beroenden i estimeringsalgoritmen gör det svårt (omöjligt?) att få jäsröret att exakt estimera SG.*
 • Jag saknar en webb-app för monitorering direkt via webbläsare.
 • Ett potentiellt minus för vissa med större bryggverk kan vara att max batchstorlek sägs vara 50l.
 • Beroendeframkallande att öppna appen helatiden för att se hur jäsprocessen artar sig.  :D

* Går säkerligen att förbättra noggrannheten genom kalibrering etc, mer om detta längre ner. 

 

FAKTA, FÖRFARANDE, TANKAR OCH UTVÄRDERING

Det kompletta jäsröret består i huvudsak av två delar:

 • Den elektriska delen (inkluderad bubbelsensor och wifi).
 • Jäsrörsdelen som består av vätskebehållare, innerkropp samt lock (vilka alla går att plocka isär från varandra).

Med följer också en tre meter lång usb-kabel.

Vid uppackning av jäsröret så möts man direkt av en lapp med adressen till Plaatos manual och det enklaste man kan göra är egentligen bara att följa denna så är man igång på några minuter, men här följer en liten sammanfattning.

Det första man måste tänka på är att man behöver ha en standard usb-laddare tillhanda. De flesta har säkert detta tillövers hemma nuförtiden men har man ingen att avvara så behöver det införskaffas.

När det då var dags att jäsa en fösta batch med röret så började jag med att rengöra jäsrörsdelen som tål att rengöras på samma sätt som vilket annat standard jäsrör som helst, bra här att det också går att plocka ut innerdelen. Glöm bara inte att ta bort den elektriska delen först (denna del tål som mest att torkas av med en lätt fuktig trasa). Sedan så pluggade jag in Plaaton, laddade ner appen, skapade ett konto och följde instruktionerna i appen för att ansluta till önskat wifi nätverk. Busenkelt! För skoj skull så döpte jag min ”device” till MaltMagnus då ju dem är själva orsaken till att jag fick möjligheten att utvärdera Plaaton.

När vörten var syresatt och jästen pitchad så anslöt jag jäsröret till hinken på vanligt vis och fyllde på med vatten (Starsan och liknande rekommenderas ej) till markeringen. Med jäsröret anslutet till wifi så loggade jag in i appen, klickade mig in till menyn ”batch settings” och ställde in batch-Volym (20l), OG (som jag i detta fall mätt upp med hydrometer till 1.036) och klickade på monitor. Jag var nu redo att följa jäsprocessen.

HUR GICK DET DÅ?

Appens interface gillar jag väldigt mycket. Det är, snyggt, lättmanövrerat och informativt utan att för den delen bli rörigt. Man kan här grafiskt och numeriskt följa jäsaktiviteten i BPM (Bubbles Per Minute), estimerad momentan ABV (vilken alkoholhalt estimeras ölet ha uppnått vid det givna ögonblicket), estimerad SG (vilken specifik gravitation estimeras ölet ha uppnått vid det givna ögonblicket) samt omgivande temperatur. Man får även numeriskt info på totalt antal bubblor och total mängd Co2 i liter vilket kan vara lite skoj som extra kuriosa...det blir endel.

Då jag skulle torrhumla denna öl i två steg och ville ha i den första humlen när jag nått ungefär 50% utjäsning så var det ju fantastiskt smidigt att bara kunna följa hur långt jäsningen kommit direkt i appen. Torrhumling skall inte vara några problem enligt tillverkaren och det fungerade också så bra som jag hade trott.

Vid torrhumling så använder jag mig av en metod där jag, när jag öppnar locket på hinken, tar bort jäsröret och efter att ha haft i humlen så blåser jag i co2 i jäsrörshålet. Jag trycker sedan på det utbuktande locket så att överflödet blåser ut. Detta upprepade jag sedan ett antal gånger för att i mesta möjliga mån få bort det, eventuellt med humlen, tillförda syret. Här var jag alltså tvungen att dra bort plaaton för att kunna trycka i co2-slangen i hålet. Kikar man i grafen så kan man se små toppar i aktivitets och temperaturkurvan (temperaturen gick upp när jag tog tag i jäsröret för att vrida det ur hålet på hinkens lock) när detta gjordes men det skall som sagt inte påverka slutresultatet. Att kunna trycka i extra kolsyra gjorde det även möjligt för mig att återställa trycket i hinken efter torrhumlingen så ur den aspekten borde påverkan i förlorad co2 vid öppningen vara obefintlig. Här påmindes jag också om att tempsensorn inte mäter temperaturen i ölet utan i omgivningen vilket förstås inte är det optimala men svårt att komma runt.

Kollar man lite av den data som samlades in under hela jäsförloppet så var primärjäsningen över på ungefär 3 dagar SG hade då rört sig ner till 1.016 från ursprungliga 1.036 och jag höjde då temperaturen för att städa bort diacetyl och för att få jästen att trycka på det sista ner mot FG.

Nu började jag bli lite nyfiken på hur Plaatons estimerade SG skulle ligga till i jämförelse med en hydrometermätning, men jag lät nyfikenheten hållas. Nu när den sekundära fasen av jäsningen inträtt så började jag naturligt också fundera mer på vart FG skulle hamna. Förväntat, utifrån jäst och recept, var att ölet skulle sluta någonstans 1.010 till 1.012 och jag blev därför lite förvånad när, enligt appen, SG fortsatte ner förbi detta. Trots att det nu bara registrerades 15-20 väldigt små (visuellt) bubblor per minut i jäsröret och så gjort i ett par dagar. För mig kändes denna aktivitet som, vad jag är van med, en avslutad jäsning. Jag tog därför en mätning med hydrometern som då visade 1.011 samtidigt som appen visade 1.006. Jag väntade sedan ett dygn och Plaaton hade då gått ner till 1.005 varefter jag då tog ett nytt prov med hydrometern som då fortfarande visade 1.011. Dags för kallkrash!

Det var förstås inte helt nöjsamt att det skiljde så pass många punkter mellan Plaaton och hydrometern men jag tror att det går att förbättra detta ganska mycket, t.ex. genom att vara mer noggrann med att mäta batch-volymen (man skall inte lita på strecken på jäshinken) möjligen kan det också vara dags att kolla kalibreringen på hydrometer igen, även om jag har svårt att se att det skulle ha någon inverkan i detta fall då jag ju mäter både före och efter med samma hydrometer. Den största skillnaden tror jag dock kan åstadkommas genom att använda det som Plaato kallar för ”learning mode”. Detta hittar man under en egen flik i appen och går ut på att man, under jäsning av en batch, med jämna mellanrum tar manuella SG-prov med hydrometern och uppdaterar dessa värden direkt i appen. På detta sätt kommer man att kunna förbättra gravitationsestimatet för sitt airlock och ju fler gånger man upprepar detta ju bättre skall estimatet bli. Detta är något jag tänker mig att göra vid framtida bryggningar för att se hur långt och nära man kan komma.

Fel estimerat SG eller inte, den stora behållningen med Plaato digital airlock för mig är att i realtid kunna följa, relativt precist, vart i processen man är och agera därefter där en fördel med digital airlock, enligt mig, jämfört med t.ex. tilt hydrometer eller iSpindel är att man slipper stoppa något i själva ölet. Dessa två produkter har, vad jag läst, även haft en hel del problem med den trådlösa anslutningen vilket inte Plaatos jäslås verkar ha några problem med. Jag skall tillägga att jag inte testat vare sig tilt eller iSpindel själv än.

Plaato hade i början problem med deras jäsrör gick sönder vid våldsam jäsning när kräusen trycktes ut ur jäslåset och dränkte den elektriska enheten. Enheten var tidigare inte vattentät utan slutade då helt enkelt att fungera. Detta problem skall nu vara helt åtgärdat och jäsröret skall klara detta inte allt för ovanliga fenomen.

Jag testade även att flyttade runt min hink lite i källarens olika rum och jag upplevde aldrig några bekymmer med uppkopplingen mot wifi. Dessutom så var det inga problem att plugga ur strömförsörjningen och ansluta den igen någon minut senare utan jäsröret bara kopplade upp på nytt och fortsatte därifrån den var innan strömförsörjningen bröts.

En annan positiv sak är att man, som en .csv-fil, kan exportera data från sin jäsning. Detta ger möjlighet till att dels använda Plaatos egna sida (http://analytics.plaato.io/beautify/) för att göra en snyggare graf av resultaten men också plotta egna grafer i t.ex. Excel eller Matlab om man nu känner för det. Exempel på detta hittas bland bilderna.

AVRUNDNING

Slutintrycket för Plaato Digital Airlock är klart positivt, där fördelarna klart dominerar de små nackdelar som finns. Att så enkelt kunna monitorera och få hyfsat exakt data på jäsprocessen är både användbart och inte minst roligt och jag ser det definitivt inte som en omöjlighet att jag kommer att skaffa ett airlock till med tiden. Man borde kanske egentligen ha utvärderat jäsröret efter flertalet bryggningar men då hade vi fått vänta tills i slutet på sommaren innan utvärdering och det kändes inte riktigt som ett alternativ. 

Jag får till sist passa på att tacka MaltMagnus samt Plaato för denna möjlighet och hoppas såklart på fler möjligheter i framtiden. OCH har du orkat läsa ända hit så är du nu värd att ta dig MINST en öl!😁

Skåål!! 🍺🍺