x

#{title}

#{text}

x

#{title}

#{text}
x

#{title}

#{text}
x

#{title}

#{text}
Produkter
Nyheter
 
Kylklamp
12.00kr
Expressorder
29.00kr

Hur gör man öl?

Här följer en enkel beskrivning hur man kan göra, men det finns många andra sätt som fungerar lika bra eller kanske till och med bättre, men här är ett sätt. Klicka på produktnamnen så kommer du rätt i shoppen, 

kom tillbaka till texten via menyn till vänster.

Vi ska göra en aningens mörkare öl, gyllene bärnstensfärgad, den kommer att hamna på ungefär 5% när den har jäst klart, det här receptet ger ca: 20 L färdig öl.

 1. Köp hem följande krossad malt från www.maltmagnus.se

Pale Ale krossad: 4.2 kg

Carapale krossad: 0.3 kg

Caraplus 150 krossad: 0.1 kg

 1. Köp även hem humle från www.maltmagnus.se

1 st 100g Northern Brewer kottar

1 st 100g Saaz Kottar

 1. Köp även hem en lämplig torrjäst från www.maltmagnus.se

American West Coast BRY-97 om du jäser varmt.

Nottingham Ale om du jäser svalare.

 1. Leta reda på en stor gryta som rymmer minst 25L, bäst är 30L

 2. Värm lakvatten ca: 17 L till 80 grader. Ställ undan, isolera så det håller värmen, eller förvara i en kylväska så värmen bevaras, detta vattnet ska används i punkt 8.

 3. Häll i 14 L vatten i grytan (3L vatten per kg malt (4.6 x 3 =13.8)
  Värm vattnet till 68 grader, häll i malten och rör om till en jämn smet, nu sjunker temperaturen några grader., värm upp till 68 grader. igen,rör om, låt vila på 68 grader. i 60 min.

 1. Värm upp till 78 grader. och låt vila i 10 min

 2. Laka ut, det vill säga: sila bort maltskrotet från vörten, man kan använda en saftsil, skölj igenom maltskrotet med lakvattnet så att du får ihop ungefär 27 L vört, som du säkert förstår så använder man en jäshink att samla upp vörten i, finns att köpa hos www.maltmagnus.se

 3. Diska rent grytan, häll i vörten, koka i 60 min, utan lock eller med locket på glänt om det krävs för att det ska koka ordentligt, får inte all vört plats så kan du koka den i en gryta vid sidan om och hälla i den senare när en del vört i stora grytan har kokat bort.

  Det är risk för skumbildning, skumma av med hålslev så att det inte kokar över.

 1. Tillsätt 10g Northern Brewer humle, koka i ytterligare 40 min (detta ger ölen sin bitterhet).
  Om du önskar en öl med lite mer beska kan du öka doseringen till 20g.

 2. Tillsätt 100g (hela påsen) Saaz humle koka ytterligare 20 min (detta ger ölen sin humlesmak och lukt).

  Man kan vid det här steget tillsätta klarningsmedel typ MM-klar eller Irish moss, det ger en klarare öl snabbare, men påverkar inte smaken.

 1. Diska jäshinken noga och desinfektera den med något lämpligt medel, 
  t ex. VWP Chemipro OXI eller Iodophor.
  Klorin funkar, men var noga med att skölja bort alla klorrester, annars dödar det jästen.

 2. Låt koket avstanna och sila bort humlen (saftsilen igen), samla upp vörten i jäshinken.

 3. Kyl vörten, lämpligen genom att ställa jäshinken i badkaret fyllt med kallt vatten, bottenventilen lite öppen och kallvatten kranen lite på, rör om i vörten med en desinfekterad slev, när temperaturen har sänkts något, rör om kraftigare, vispa gärna, så att vörten syresätts.

 4. Följ instruktionen för den jäst du använder American West Coast BRY-97 / Nottingham Ale

 5. Vispa sedan ner den i vörten med din desinfekterade slev, sätt på locket på jäshinken som är diskade och desinfekterade, sätt i jäsrör och jäsrörspackning som är diskade och desinfekterade.

 6. Placera hinken i rumstemperatur ca: 20-25 grader. över natten, och på morgonen när du går upp så har det börjat jäsa. När jäsningen är igång ordentligt, flytta då hinken till lämpligt temperaturområde för vald jäst, Följ instruktion för den jäst du valt. AmericanWest Coast BRY-97 / Nottingham Ale

 7. Efter 1-4 veckor beroende på jäst och temperatur, när det slutat bubbla eller bubblar med långa mellanrum, så är ölen färdigjäst, och det är dags att tappa över till flaska eller fat, och sedan lagra mellan 2-4 veckor eller längre om man vill.

 1. Om du väljer flaska eller fat spelar ingen större roll, men tänk på att de måste vara noga diskade och desinfekterade.

   

  Ett fat kan man trycka i kolsyra i, en flaska måste man prima med socker för att få en efterjäsning i flaskan som skapar kolsyra, vilket i sig skapar en bottensats i flaskan som man får ta det försiktigt med när man sedan häller upp sin öl.

  Mer om primning av flaskor finns att läsa om på www.shbf.se
  Sök i wikin på kolsyresättning.

  Grattis - du har nu bryggt din första öl - skål!